Dags för del 6 i följetongen ”bakom kulisserna”!

Idag får vi följa biblioteksassistenten Lisa!

Jag heter Lisa och jag har jobbat som biblioteksassistent på Stadsbiblioteket i Falkenberg sedan oktober 2016. Samtidigt som jag jobbar här studerar jag också Biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Har du arbetat med något annat innan?

Före jag började jobba här har jag främst arbetat inom olika serviceyrken. Jag har bland annat jobbat i butik och med kundservice hos ett reseföretag.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

Att jobba på bibliotek är väldigt roligt. Här på Stadsbiblioteket är en dag aldrig lik en annan. En träffar massor med olika människor, allt från barn till vuxna. En får också en mängd olika frågor, allt från data- och faktafrågor till frågor om boktips.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

En vanlig arbetsdag brukar börja med att jag kollar och svarar på mejl. Sen går jag vidare med de andra arbetsuppgifterna som jag har för dagen. Det kan vara att beställa och ankomstregistrera fjärrlån (böcker som vi lånar in från andra bibliotek i Sverige) och ha koll på kravhanteringen, med andra ord skicka ut påminnelser osv. när böcker inte återlämnats i tid. Jag har också pass i informationsdisken. Då ser en till att allt är iordning inför att vi öppnar samt bemannar informationsdisken under dagen. En annan vanlig arbetsuppgift är att sätta upp böcker. Det är ganska mycket logistik kring hur böcker transporteras runt i kommunen bland våra filialer och mobila fordon så det blir en del ”boklyftande” varje dag.

Vilka arbetsuppgifter har du som många besökare inte vet om att de ingår i yrket?

Det är mycket som händer bakom kulisserna på biblioteket. Det en arbetar med är allt från inköp av medier, bokuppsättning och hyllstäd, planering av verksamheten och aktiviteter, ta fram underlag till diverse tryck- och marknadsföringsmaterial samt hantera fjärrlån. En annan uppgift som jag tycker är viktig är att omvärldsbevaka. Vi behöver se och ta till oss hur andra jobbar för att kunna förbättra och utveckla vår egen verksamhet.

Vad kommer bli roligast med det nya biblioteket?

Jag tycker det ska bli spännande med det nya biblioteket. Det ska bli roligt att flytta in i en ny och fräsch byggnad och jag tror det kommer skapa nya möjligheter för verksamheten. Det kommer bli en plats för inspiration och kunskap i en inbjudande miljö där alla får känna sig välkomna.

Med de nya lokalerna så kommer vi även få tänka nytt vad gäller placering av medier och jag tror det kommer göra att besökarna hittar nya intressanta avdelningar som de kanske inte hittar till idag. Vi är redan inne i arbetet med att se hur vi på bästa möjliga sätt kan utforma verksamheten i den nya miljön som vi kommer flytta in i. Det är en spännande process att få vara med i och jag tror att det kommer resultera i en förbättrad verksamhet och ett hus som alla besökare kan känna sig stolta över.

 

Inlägg av den 8 augusti, 2018 i Bakom kulisserna | Inga kommentarer

Lämna oss ett meddelande