Hejsan alla bloggläsare!

Nu när vi börjar se de första tecknen på att bygget har tagit fart, tänkte jag berätta om vad som händer inne i biblioteket. Under några tillfällen har jag (Ida – Studentmedarbetare) observerat flöden och hur besökare och personal rör sig inne på biblioteket.

Dessa observationer grundas i att när vi flyttar till det nya huset vill vi att allt ska vara så bra anpassat som möjligt, utifrån våra förutsättningar såklart. Det betyder att om vi ser ett samband mellan skönlitterära hyllan och hyllan för DVD, bör vi placera dem i närheten av varandra. För när du, jag eller en annan besökare går in i biblioteket för att hitta en bok och en film, vill inte leta förskräckligt länge, gå vilse eller strunta i den ena saken för att det helt enkelt känns svårtillgängligt. Dessutom är det värdefullt att veta vad som faktiskt sker i biblioteket, för att vi ska kunna reflektera över situationer och arbetssätt.

Under en observation ska man som observatör vara så neutral som möjligt, och försöka ta in händelserna som sker i rummet och skriva ner dem. Låter kanske enkelt men är svårare än vad man tror. Vi alla är stöpta i olika former och paketerade med värderingar och uppfattningar, vilket gör att en annan person kan uppleva samma sak på ett helt annorlunda sätt. Önskar du en tydligare förklaring på vad observationer innebär, förklarar NE.se det bra på denna länk. Här nedan delar jag med mig av två delar från observationerna, läs och fundera om du skulle ha upplevt samma sak på det sättet jag upplevde det.

Bild på två fåtöljer som kanske fungerar att observera ifrån? 

”Det hörs tydligt när personal går ut o in i dörrar. Personal pratar och skrattar lite. Känns som en offentlig miljö, ganska trevligt. En bäbis gnäller. En person sitter i sofforna vid ungdomsavdelningen, ser ut att plugga. Det kändes avskilt där. Nu öppnas dörrarna, nio personer går in. En direkt till datorn, flera ungdomar väller in till romanhyllorna och ungdomsavdelningen. […] Det pratas vid ungdomshyllan. Det verkar som alla dem ska låna en bok var. En förälder vid andra änden letar barnböcker med sitt barn. Ungdomarna börjar röra sig mot utlåningsdisken. Verkar som flera behöver hjälp, ingen lånar i automaten. Två äldre personer fixar utlåningen själva vid automaterna. ”

”Personal rör sig runt. Det är väldigt lugnt. De tre personerna i soffan vid tidningarna tittade alla upp när en person går förbi dem. Barnets röst hörs mest. Härifrån ser jag lappar på många ställen, även lappar som kan vara reklam. En personal går ut från personalrummet och rör sig väldigt lugnt i biblioteket på väg mot andra sidan, smälter in. Det kommer in fler besökare, de får ett hej av personalen. En personal kommer dragandes på en vagn som ger ifrån sig ett vasst oljud. Den låter väldigt mycket när den dras igenom hela biblioteket.”

 

Hur skulle du vilja ha det på ett bibliotek? Tyst, lugnt, trevligt, uppleva, färgglatt, pratigt eller mycket rörelse?

Lämna oss ett meddelande