Hej alla bloggbesökare!

Nu är det dags att kika bakom kulisserna på biblioteket igen. Denna gång har vi tagit oss ut till en av våra filialer, närmare bestämt den som ligger i Vessigebro.

Monica Alkebratt heter jag och jobbar på filialen i Vessigebro,  jag vill börja med att ge en liten bakgrund till folkbibliotekets utveckling i Vessigebro. Redan 1870 grundades ett sockenbibliotek. 1930 beslöt kommunen att anslå pengar till ett folkbibliotek som samarbetade med skolorna. Efter kommunsammanslagningen 1952 upprättades ett renodlat folkbibliotek för Alfshög och Vessigebro. Det nya biblioteket inrymdes i ett 12 kvm stort rum i en bostad på Allègatan där Elin Bengtsson bodde och var bibliotekarie. 1960 flyttade biblioteket med Elin Bengtsson som bibliotekarie till en lokal på äldreboendet Älvgården, men det var trångt och det behövdes en annan större lokal. 1972 började Evy Olsson som bibliotekarie och biblioteket flyttade 1980 till den nuvarande adressen på Brogatan 17.

Hur länge har du arbetat på filialen?

Jag har jobbat i Vessigebro sedan februari 2013.

Har du arbetat med något annat innan?

Jag har jobbat i Halmstad och på Falkenbergs bibliotek tidigare. Jag har även jobbat inom landstinget och förskolan.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

Det är ett roligt och omväxlande jobb, där man möter alla åldersgrupper, från bäbisar till äldre. Det gäller att vara lyhörd för låntagarnas behov och förutsättningar.

Hur ser en vanlig vecka ut för dig? 

Jag håller öppet i Vessigebro två dagar i veckan, måndagar och onsdagar, för allmänheten. Många låntagare vill ha boktips, prata böcker, hjälp att reservera eller använda biblioteket som en mötesplats. Det kommer schemalagda besök av skolklasser varje vecka, då biblioteket inte är öppet. Förskolorna kommer och lånar regelbundet. Jag plockar ihop böcker till äldreboende. Hjälper till med teknik som appar, kopiera och datorprogram. Jag köper in böcker och håller koll på det som ges ut och hämtar de beställda böckerna. Böckerna ska sedan packas upp och läggas in i katalogen. Bokinkast och brevlåda ska tömmas, svara och hålla koll på mail som kommer och förbereda och läsa in böcker inför klassbesöken. Packa upp backar med beställda böcker. Sätta upp böcker, gallra, städa hyllorna, skylta, laga och läsa in så mycket jag hinner.

Vilka arbetsuppgifter har du som många besökare inte vet om att den ingår i yrket?

Jag tror inte att alla vet att det är så varierat yrke, särskilt när man jobbar på en filial. I arbetet ingår allt från att byta proppar till att beställa fjärrlån och allt därimellan.

Vad är dina tankar kring bygget av nya biblioteket?

Spännande att få ett nytt bibliotek och kulturhus, som blir en mötesplats för alla åldrar. Hoppas på mycket programverksamhet och ett stort medieutbud i ljusa moderna anpassade lokaler.

Inlägg av den 4 april, 2018 i Bakom kulisserna | Inga kommentarer

Lämna oss ett meddelande