Välkomna till del 3 i vår följetong ”bakom kulisserna på biblioteket”.

 

Denna gång får vi ta del av Fredriks dagar på biblioteket.

Fredrik Holm heter jag och arbetar främst på mobila biblioteken men har även en sång- och ramsstund på Stadsbiblioteket.

Hur länge har du arbetat på Falkenbergs Bibliotek?

Jag började vikariera på Stadsbiblioteket 2002 så det är ett tag nu.. Har varit främst på mobila under denna tid men även en period på Stadsbiblioteket och på filialerna i Ullared och Vessigebro. Innan dess har jag jobbat på bokhandel, både i butiken och som varubud som levererade kontorsmaterial. Har även provat på skiftjobb på en industri ett kort tag.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

Omväxlande. Roligt. Det roligaste är att man träffar mycket folk i alla olika åldrar. Och eftersom jag jobbar på mobila biblioteken är det ännu mer varierat än ”vanligt” biblioteksarbete som också är mångfacetterat.

Hur ser en vanlig vecka ut för dig?

Det varierar ganska mycket. Jag kör båda våra fordon. Det lilla som kallas Humlan kör vi till förskolor och det stora går till skolor på landsbygden samt kvällsturer till allmänheten. Om man kör kväll har vi arbetstid från 12-20:30. Sen har jag ju en massa klassiskt inre jobb som bokuppsättning, inleverans av böcker, ta hand om beställningar och samt gallring. Jag är också skyddsombud och fackligt engagerad så jag är ibland med på återkommande möten om nybyggnationen av KKC där jag försöker se till att det blir en bra arbetsmiljö för oss som skall jobba i huset.

Vilka arbetsuppgifter har du som många besökare inte vet om att den ingår i yrket?

Eftersom jag främst jobbar på mobila biblioteken blir det ju en del inte så klassiskt biblioteksarbete. Byta glödlampor på lastbil, tömma färdskrivare, dammsuga och våttorka golv. Utvändig lastbilstvätt har också ingått i mina arbetsuppgifter. Det är nog inte så många som tänker på det. Sen kanske att jag är ute på föräldramöten på skolor och förskolor och berättar om vikten av att läsa högt för sina barn. Sjunga och spela gitarr för bebisar och deras föräldrar. Det är som ni märker väldigt många olika saker jag sysslar med. I olika perioder kommer också arbetsuppgifter som är mer ovanliga, som planerandet av ett nytt bibliotek eller skrivande av kravspecifikationer inför upphandling av nya biblioteksfordon.

Vad kommer bli roligast med det nya biblioteket?

Det som kommer bli allra skönast är att vi får garage i huset och slipper ägna arbetstid till att lämna och hämta biblioteksfordonen ett par kilometer bort. Sen kommer det ju bli kul med ett nytt bibliotek generellt och jag hoppas att vi får många nya besökare. Vi kommer ju lite närmare stadskärnan också, inte så jättemycket räknat i meter kanske men vi kommer inte längre vara vända från centrum som jag tycker Stadsbiblioteket är idag.

Övrig anekdot eller historia du vill dela med dig av? 

Hmmm, ja vad skall man berätta här. Jo, kanske en liten historia som handlar om kommunikation och hur man uppfattar saker olika beroende på vad man har för bakgrund. Detta hände för rätt så många år sedan nu. En medarbetare med ansvar för talböcker hade precis börjat med nedladdning av sådana från Talboks- och Punktskriftsbiblioteket, i dagligt tal kallat TPB. Dessa nedladdade böcker kunde sedan brännas på CD och lånas ut till låntagare med rätt att låna talböcker. Hursomhelst upptäckte nämnde medarbetare att det gick oerhört långsamt att ladda ner dessa böcker jämfört med kollegor i andra kommuner. Hon ringde alltså till kommunens IT-support för att få hjälp med problemet, att det gick så långsamt med nedladdningen från TPB. Han reagerade dock inte så hjälpfullt och tyckte det var oerhört magstarkt att be om hjälp när hon på arbetstid satt och laddade ner saker från The Pirate Bay som var vad TPB stod för i hans värld. När väl denna begreppsförvirring löst sig fick vår kollega hjälp med att få upp hastigheten.  Anmärkning: The Pirate Bay var ju den omdebatterade sajten som underlättade nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Numera har Talboks- och Punkskriftsbiblioteket bytt namn till Myndigheten för Tillgängliga Medier och förkortas MTM. Om det kan förväxlas med något annan vet jag inte.

 

Vill du läsa mer om bakom kulisserna? Klicka på denna länk, eller på kategorin ”bakom kulisserna” i högerspalten.

Inlägg av den 21 februari, 2018 i Bakom kulisserna | 2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Maria
    29 november, 2018

    Hej! Hur går jag tillväga om jag vill jobba på biblioteket i vessigebro? Kanske de behöver fler medarbetare? Mvh

    Svara
    • Falkenbergs Bibliotek
      4 december, 2018

      Hej Maria,

      tag gärna kontakt med biblioteket i Vessigebro direkt, eller skicka ett mail till biblioteket@falkenberg.se

      Svara

Lämna oss ett meddelande