Vi smygstartar en följetong här på bloggen som kommer fortsätta fram till sommaren.

Ni här på bloggen kommer få en exklusiv titt bakom kulisserna på biblioteket! Ni kommer få läsa om en bibliotekaries vardag, få se vad som händer på biblioteket när det är stängt för allmänheten och får följa bokens resa från förslag till utlåning. Hur många här vet vad som sker bakom de stängda dörrarna? Är det bara inköp av böcker som sker vid bibliotekariens skrivbord? Vem bestämmer vilka tidningar som köps in? Många frågor är det, med dessa ska vi få svar på! Har ni fler saker ni vill veta? Kommentera här nedan!

Vi kör ingång med den första delen av ”Bakom kulisserna på biblioteket”

Daniella Brummer Pind berättar om sitt arbete här på Falkenbergs bibliotek.

Jag är utvecklingsledare på biblioteken i Falkenberg och arbetar med alla bibliotekens utveckling och förändringar. Dessutom kör jag Ugglan då och då eftersom jag är bibliotekarie i grunden och har C-körkort.

Hur länge har du arbetat på Falkenbergs Bibliotek?
Jag började med att köra Ugglan sommaren 2016 och startade min fasta tjänst som utvecklingsledare den 12 september samma år.

Har du arbetat med något annat innan?
Jag har haft massor med jobb, allt från att montera dörrar på Volvo till att bygga upp en bokhandel i en caféverksamhet. Som bibliotekarie har jag också jobbat med många olika inriktningar, IT, mångspråk, ungdomar och på universitetsbibliotek.

Hur skulle du beskriva ditt yrke?
Att vara bibliotekarie är ett väldigt kreativt och varierat yrke. Vi arbetar ständigt med att uppfylla vårt grunduppdrag i bibliotekslagen och det är ju jättestort med många målgrupper att arbeta med. Att arbeta läsfrämjande innebär att arbeta både med utlåning av litteratur, möten, arrangemang och tillgänglighet.

Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
Ingen vecka är den andra lik egentligen. Men för att ta några exempel från denna veckan så har jag haft planeringsmöte om verksamheten med min chef, suttit med förslag på nya biblioteksavgifter som skall upp i nämnden, deltagit i lednings-gruppsmöte som vi har varannan vecka, planerat och gjort schema med en kollega för nästa års öppna och stängda dagar (det skall fungera för alla våra 8 bibliotek och i biblioteks-katalogen), vi har haft APT på arbetsplatsen, jag har haft möte med IT-avdelningen angående att få in våra låneregler i skolstartstjänsten 2018, jag har kört Humlan till några förskolor, jag har träffat kommunjuristen för att titta på meröppetavtalet på Slöinge bibliotek (Slöinge bibliotek blir meröppet någon gång under nästa år) och jag har planerat utbildningar för medarbetarna som skall genomföras under våren.

Vilka arbetsuppgifter har du som många besökare inte vet om att den ingår i yrket?
Jag tror att alla vi som jobbar på biblioteken gör mycket som våra besökare inte känner till. Det är lite som: – Vad gör de på banken efter 15? Vi arbetar med många saker som måste göras bakom kulisserna för att biblioteket skall kunna vara öppet. Att vi som kör mobila fordonen har lastbilskörkort är det nog inte många som känner till. Att vi i vårt totala bestånd har ungefär 150 000 tusen volymer vet nog inte många om. För att vi skall få plats med alla tiotusentals nya böcker som kommer in så måste vi också ta bort böcker från hyllorna när de blivit trasiga eller inte lånats ut under en viss tid.

Vad kommer bli roligast med det nya biblioteket? 
Jag ser fram emot att Falkenberg kommer att få en central kulturinstitution som med sitt ljusinsläpp och sköna miljöer kommer att inspirera till möten och läsning. Verkstaden och sagorummet är jag glad över att vi får.

Vad är dina tankar kring bygget av biblioteket?

Jag ser fram emot att få en bättre arbetsmiljö med nya fräscha möbler och arbetsplatser för personalen. Om vi får en bra arbetsmiljö så kommer också våra besökare att märka att vi är på bättre humör och mer kreativa i mötena med dem. Jag ser fram emot att få en återlämningsautomat på det nya biblioteket. En sådan automat är en enorm förbättring för hela den tunga bokhanteringen som vi dagligen sysslar med. Någon gång var det någon som sa till mig att bibliotekarier bär tyngden av en häst varje dag med alla böcker som vi tar emot och lånar ut varje dag.

 

Psst.. På fredag börjar vår julkalender på vår facebooksida och på radio wakeup! Håll utkik!

Inlägg av den 29 november, 2017 i Bakom kulisserna | Inga kommentarer

Lämna oss ett meddelande