Hej från Mobila biblioteken 🙂

När kommunen nu skall bygga ett nytt Kunskaps- och Kulturcenter kommer det innebära en stor förbättring för oss som arbetar med de mobila biblioteken. Vi kommer nämligen få ett garage till våra biblioteksfordon i det nya huset. För oss blir detta ett lyft då vi slipper all logistik med att cykla, gå eller köra fram och tillbaka till vårt nuvarande garage som idag ligger ett par kilometer bort. Det kan även innebära att vi kan ha öppet lite längre på kvällens sista hållplats i och med att momentet att köra iväg Ugglan (vårt största fordon) till garaget försvinner.

Så vår arbetsgrupp har så klart fokuserat mycket på själva garagedelen. Dels vad vi har för behov på inredningen där, t.ex. eluttag, golvbrunnar, värmesystem, portar och förvaringsutrymmen.  Men också hur flödena skall fungera runt huset. Hur kommer in- och utfart att fungera på ett trafiksäkert sätt? Hur ser omgivningarna ut, finns det planerade cykelställ i närheten av utfarten och vad innebär det för oss? Hur påverkas vi av in- och utlastning i aulan? Vad har vi för behov av belysning i området så att vi kan se ordentligt? Men det handlar också mycket om logistiken och flöden i huset. Var har vi de reserverade böckerna som skall ut på varje tur? Hur många arbetsplatser behöver vi i magasinet i anslutning till garaget? Vilka ergonomiska hjälpmedel behöver vi för att kunna arbeta på ett sätt som skonar våra kroppar? Hur hanterar vi de böcker som skall ut till och tillbaka från våra filialbibliotek? Som ni förstår är det många parametrar som vi skall ta hänsyn till.

Vårt arbete har skiljt sig åt från övriga gruppers då vi egentligen endast jobbar med ytor där framtida biblioteksbesökare inte kommer röra sig i utan endast bibliotekspersonal. Så istället för enkäter eller intervjuer med besökare har vi åkt på studiebesök till bibliotek som har garage i huset och pratat med personalen där om vad som har blivit riktigt bra men också vilka fallgropar vi skall akta oss för. Vi har fått värdefull hjälp och tips från kollegor i Halmstad, Varberg, Jönköping och Kinna.

Som med allt arbete med detta nybygge är man såklart noga med att det skall bli rätt från början. Vi får inte ha glömt något viktigt och komma på det senare. Att bygga om blir både dyrt och tidskrävande om ens möjligt. Sen är det ju såklart också alltid en fråga om kompromissande om vad vi har för behov, vad arkitekterna har för tankar och vad budgeten tillåter. En utmaning är också att inte bara tänka på de fordon vi har idag för garaget skall ju ha en livslängd som överskrider både nuvarande och nästa generation mobila bibliotek i Falkenberg. Flexibilitet är ett ord vi måste ha i bakhuvudet hela tiden.

Halmstads bokbussgarage

Inlägg av den 15 november, 2017 i Arbetsgrupper | Inga kommentarer

Lämna oss ett meddelande