Precis som tidigare nämnt har vi olika arbetsgrupper som arbetar inför det nya biblioteket. Ni har redan fått läsa mer om några av dessa och nu är det dags för oss på barn- och ungdomsgruppen att presentera lite av vårt arbete. 🙂

När vi fick i uppdrag att fundera på en helt ny barn- och ungdomsavdelning på vårt nya bibliotek funderade vi på vilka experter vi ville prata med, och vi hittade de allra bästa: barnen och ungdomarna själva! Vi försökte hitta ställen där vi kunde träffa barn och ungdomar och använde olika sätt att få reda på deras behov och önskningar.

Till de riktigt små barnen gjorde vi bilder med miljöer och frågade dem var de helst skulle vilja vara, och vad de ville göra på de platserna. De miljöer barnen valde var oftast naturinspirerade rum med till exempel träd, stenar, mossa och kojor. De ville gärna kunna klättra upp på, och in i, saker. Och de valde lugna, trygga, ombonade miljöer.

De lite äldre bad vi berätta, rita och skapa miljöer och innehåll de önskade till det nya biblioteket. Fantasin flödade och vi lät dem använda olika material. De ville ha mycket färg, men lugnt och ombonat. Gärna med ställen att krypa in i och läsa.

Ungdomarna träffade vi i olika grupper och pratade om vad de vill göra, uppleva och se på ett bibliotek. Här kom många förslag, men intressant nog ville majoriteten även här ha ett lugnt ställe att träffas på. De ville också kunna skapa egna aktiviteter, som att ordna bokcirklar, ha filmklubb och spela spel.

Det har varit ett sant nöje att träffa barn och ungdomar i alla åldrar och de har gett oss så mycket värdefull kunskap. Vi fortsätter dialogen och hoppas att vi kan ta tillvara deras tankar och skapa ett bibliotek som är en plats dit barn och ungdomar i alla åldrar vill gå!

Barns skapande kring vårt nya bibliotek

 

Inlägg av den 9 november, 2017 i Arbetsgrupper | 2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Susan Pettersson
    9 november, 2017

    Hej,
    Vad ska ni göra med den gamla sagosoffan i trä som står i det nuvarande biblioteket? Det finns en skulptur som står i entrén där som föreställer en hög med böcker, vad kommer att hända med det?
    Jag är lite hoppfull att dessa fina gamla konstverk kan bevaras någonstans. Jag tycker också att bilden in vit och rött som ni visa här är fräsch och djärv men saknar djup och mystik.
    Tack för ordet,
    Susan

    Svara
    • Falkenbergs Bibliotek
      17 november, 2017

      Hej Susan!
      Bra frågor! Detta är inte helt bestämt ännu så vi kommer ta med oss dina tankar vidare in i processen. Hoppas vi kan ge mer information längre fram.
      Hälsningar Ida / Falkenbergs Bibliotek

      Svara

Lämna oss ett meddelande