Vet ni vad meröppet innebär? Meröppet är en term inom biblioteksvärlden  som i korthet innebär att man har utökade öppettider utan att det finns personal på plats. Det är ett sett att göra biblioteket mer tillgängligt för fler målgrupper, så att så många som möjligt ska kunna besöka biblioteket på de tider som passar dem.  Några av våra filialer kommer att bli meröppna och just nu är förberedelserna inför det meröppna biblioteket i Slöinge igång.

Meröppet kommer att innebära utökade öppettider och större möjlighet för alla att besöka biblioteket. Det betyder att du är välkommen att besöka biblioteket även på tider då personal inte är på plats. Självbetjäningsautomaten i Slöinge är redan på plats och snart kommer även ett helt nytt meröppetsystem med passerkontroll och annat att installeras.

Sedan hösten 2016 har vi även haft en arbetsgrupp som haft i uppdrag att ta fram information kring meröppet på bibliotek. Gruppen har haft olika medlemmar från våra filialer. Arbetet började med att ta fasta på hur de bibliotek som redan infört meröppet hade gjort och deras erfarenheter, både bra och dåliga. Ritningarna studerades noga för att hitta eventuella problemområden för att kunna förhindra misstag som gjort tidigare. I takt med att ritningarna förändrades löstes en del problem och en del nya uppkom.

Gruppen har kommit fram till att tre ”T:n” är av största vikt. Teknik, Trygghet och Tillgänglighet. Det ska finnas tekniska lösningar som är lätta att förstå och de ska fungera tillförlitligt. Det ska även vara tryggt att komma till och från biblioteket och det ska kännas tryggt att vistas i biblioteket. Tillgängligheten ska vara tillfredsställande med bra parkering och väl placerade bokhyllor där det går att komma fram ordentligt och det är lätt att hitta. Det är också viktigt att allt i biblioteket är anpassat för funktionsnedsatta.

För att kunna forma det meröppna biblioteket utifrån dina behov vill vi självklart veta vad du tycker! Vilka tankar, önskemål och behov har du om meröppet? Har du några frågor? Tyck till här eller skriv till oss på biblioteket@falkenberg.se. Som vanligt går det lika bra att komma in till något av våra bibliotek och prata med oss. Hoppas vi ses eller hörs! 🙂

Självbetjäningsautomaten i Slöinge

 

 

Inlägg av den 18 oktober, 2017 i Arbetsgrupper, Meröppet | Inga kommentarer

Lämna oss ett meddelande