Falkenbergs Bibliotek har blivit plats för ett belysningsprojekt av två studenter, Maja Danborg och Mariliis Kundla, som går en tvåårig masterutbildning i Ljusdesign (MSc Lighting Design) på AAU Köpenhamn.

Syftet med denna avhandling är att utveckla nutida riktlinjer för belysning i bibliotek, med fokus på att möta besökarnas behov genom att kunna individualisera ljussättningen för att öka kvaliteten på besöket.

Ljus omringar oss överallt, det hjälper oss navigera runt i världen eftersom 90 procent av all information överförs visuellt till hjärnan. Därför är medveten kvalitetsdesign av belysning av största vikt, speciellt i offentliga miljöer där det finns en variation av människor av olika ålder och bakgrund.

Vikten av ljus blir tydlig när man pratar om vår dygnsrytm, vår inre klocka som går i regelbundna cykler och växlar mellan trötthet och vakenhet. Dygnsrytmen styr när vi behöver sova och när vi ska vara vakna, alltså vilka tider kroppen är van att ta emot vissa typer av ljusvågor. Denna rytm kan bli understödd eller störd av det elektriska ljuset som omringar oss, mer precist så påverkar ljuset utsöndringen av melatonin och kortisol i kroppen. Melatonin är ett sömnhormon som det finns mest av under natten medan kortisol är ett stress- eller vakenhetshormon, som det finns mest av mitt på dagen.

Produktionen av melatonin påverkas av exponeringen av blått ljus på kroppen, vilket innebär att vi behöver mycket av det på morgonen för att vakna och det är inte så bra att använda elektroniska apparater med blått ljus innan läggdags. Om man använder varmt och inte så starkt skärmljus istället, hjälper det att lättare somna. Men eftersom alla människor är olika, finns det också skillnader i vårt behov av ljus, beroende av ålder, bakgrund och vilken aktivitet man gör. Till exempel behöver en 70 årig kvinna mer fokuserat ljus för att läsa tidningen än vad en sjuårig pojke behöver när han leker i barnavdelningen, eller en 17 årig student som arbetar på sin dator.

 

Mariliis och Majas mål med avhandlingen är att skapa riktlinjer som ska inkludera alla olika målgrupper och deras behov, för att göra det lättare att skapa och ändra ljussättningen i befintliga och nya bibliotek.

Denna avhandling är ett samarbetsprojekt mellan fakulteten Ljusdesign på Aalborgs Universitet i Köpenhamn, Regionbiblioteken Halland, Falkenbergs bibliotek och belysningsföretaget Fagerhult. Projektet håller på från September 2017 till Maj 2018 och övervakas av Ellen Kathrine Hansen (Ph. D Docent. Chef för masterprogrammet i Ljusdesign) och Stine Maria Louring Nielsen (PhD stipendiat).

Lämna oss ett meddelande